Technik żywienia i usług gastronomicznych
Atrakcyjność zawodu wynika z potrzeb rynku, na którym dynamicznie rozwijają się usługi gastronomiczne i cateringowe zapewniające potrzeby żywieniowe konsumentów. Zwiększająca się ilość lokali gastronomicznych powoduje wzrost zapotrzebowania na dobrze przygotowanych do zawodu pracowników, którzy muszą sprostać wzrastającej konkurencyjności ofert usług gastronomicznych. Zadania zawodowe z organizacji żywienia związane są z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem, wykonywaniem i rozliczaniem produkcji potraw i napojów. Układanie atrakcyjnego menu codziennego i okolicznościowego jest elementem strategii konkurencyjności w branży. Zadania zawodowe w organizacji usług gastronomicznych związane są z planowaniem, promowaniem, organizowaniem i rozliczaniem usług gastronomicznych i cateringowych oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Posługiwanie się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami ułatwia wykonywanie zadań związanych z organizacją żywienia i usług gastronomicznych, które mogą być realizowane w macierzystym zakładzie gastronomicznym lub w ramach oferty cateringowej. Absolwenci szkoły zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Szkoły
Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w Nidzicy
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:1 rok (jedna kwalifikacja)
Branżowa Szkoła II Stopnia w Bartoszycach
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Branżowa Szkoła II Stopnia w Braniewie
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Branżowa Szkoła II Stopnia w Braniewie
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:
Branżowa Szkoła II Stopnia w Szczytnie
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Branżowa Szkoła II Stopnia w Kętrzynie
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Branżowa Szkoła II Stopnia w Nidzicy
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Branżowa Szkoła II Stopnia w Iławie
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata