nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła I Stopnia w Olsztynie
Kucharz
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Absolwent szkoły jest przygotowany do oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów oraz wydawania dań.
Kwalifikacja zawodowa
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Realizowane przedmioty
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy żywienia i gastronomii; przyjmowanie i magazynowanie żywności; przygotowanie dań; wydawanie dań; język obcy zawodowy; bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kariera
Absolwent kierunku może być zatrudniony w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, motelach, pensjonatach, obiektach sanatoryjnych i wczasowych, ośrodkach wypoczynkowych i innych placówkach związanych z gastronomią. Jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży gastronomicznej.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharza po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- świadectwo ukończenia 8-klasowej szkoły podstawowej
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki w danym zawodzie
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 3 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
-
Podanie o przyjęcie do szkoły
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły.
Praktyka zawodowa
Praktyki zawodowe w szkołach branżowych I stopnia odgrywają ważną rolę. Dzięki nim Uczeń może skonfrontować zdobytą wiedzę i umiejętności z oczekiwaniami stawianymi przez pracodawców w realnych warunkach pracy. Umożliwiają one również zdobycie pierwszego doświadczenia zawodowego.
Praktyczna nauka zawodu powinna odbywać się w przedsiębiorstwie, którego profil działalności związany jest z kierunkiem kształcenia danego ucznia w szkole. Pracodawca na czas nauki w szkole (3 lata) zawiera z uczniem/pracownikiem młodocianym umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. W pierwszej klasie szkoły branżowej I stopnia uczniowie w ciągu tygodnia odbywają dwa dni praktyki zawodowej, trzy dni uczęszczają do szkoły. W klasie drugiej i trzeciej realizują – trzy dni praktyki zawodowej, dwa dni w szkole. Dobowy wymiar godzin praktycznej nauki zawodu uczniów w wieku do 16 lat nie może przekraczać 6 godzin, a uczniów w wieku powyżej 16 lat – 8 godzin.
Wynagrodzenie za praktyki
- I klasa – nie mniej niż 8% przeciętnego wynagrodzenia czyli 569,94 zł
- II klasa – nie mniej ni z 9% czyli 641,18 zł
- III klasa – nie mniej niż 10% czyli 712,43 zł
Należy jednak pamiętać, że kwoty wynagrodzeń pracowników młodocianych określone w oparciu o przeciętne wynagrodzenie to kwoty minimalne. Pracodawca może wypłacać uczniom wynagrodzenie wyższe.
Warunkiem uzyskania promocji do następnej klasy jest uzyskanie pozytywnej oceny z praktycznej nauki zawodu.
Branżowa Szkoła I Stopnia w Olsztynie to połączenie wiedzy ogólnej z dużą ilością praktyki zawodowej. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u najlepszych pracodawców, co daje możliwość poznania specyfiki danego stanowiska pracy i zdobycia nowych kontaktów.
Egzamin zawodowy
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.