nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła I Stopnia w Olsztynie
Piekarz
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Piekarz wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym jego zadaniem jest: magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, przygotowanie surowców i sporządzanie półproduktów piekarskich, dzielenie ciasta i kształtowanie kęsów na wyroby piekarskie, przeprowadzanie rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa, ekspedycja gotowych wyrobów.
Kwalifikacja zawodowa
- SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Realizowane przedmioty
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy przemysłu spożywczego; magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych; wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie; obrabianie kęsów ciasta; przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek; przygotowanie pieczywa do dystrybucji; język obcy zawodowy; bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kariera
Miejscem pracy piekarza są wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- świadectwo ukończenia 8-klasowej szkoły podstawowej
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki w danym zawodzie
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 3 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
-
Podanie o przyjęcie do szkoły
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły.
Praktyka zawodowa
Praktyki zawodowe w szkołach branżowych I stopnia odgrywają ważną rolę. Dzięki nim Uczeń może skonfrontować zdobytą wiedzę i umiejętności z oczekiwaniami stawianymi przez pracodawców w realnych warunkach pracy. Umożliwiają one również zdobycie pierwszego doświadczenia zawodowego.
Praktyczna nauka zawodu powinna odbywać się w przedsiębiorstwie, którego profil działalności związany jest z kierunkiem kształcenia danego ucznia w szkole. Pracodawca na czas nauki w szkole (3 lata) zawiera z uczniem/pracownikiem młodocianym umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. W pierwszej klasie szkoły branżowej I stopnia uczniowie w ciągu tygodnia odbywają dwa dni praktyki zawodowej, trzy dni uczęszczają do szkoły. W klasie drugiej i trzeciej realizują – trzy dni praktyki zawodowej, dwa dni w szkole. Dobowy wymiar godzin praktycznej nauki zawodu uczniów w wieku do 16 lat nie może przekraczać 6 godzin, a uczniów w wieku powyżej 16 lat – 8 godzin.
Wynagrodzenie za praktyki
- I klasa – nie mniej niż 8% przeciętnego wynagrodzenia czyli 569,94 zł
- II klasa – nie mniej ni z 9% czyli 641,18 zł
- III klasa – nie mniej niż 10% czyli 712,43 zł
Należy jednak pamiętać, że kwoty wynagrodzeń pracowników młodocianych określone w oparciu o przeciętne wynagrodzenie to kwoty minimalne. Pracodawca może wypłacać uczniom wynagrodzenie wyższe.
Warunkiem uzyskania promocji do następnej klasy jest uzyskanie pozytywnej oceny z praktycznej nauki zawodu.
Branżowa Szkoła I Stopnia w Olsztynie to połączenie wiedzy ogólnej z dużą ilością praktyki zawodowej. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u najlepszych pracodawców, co daje możliwość poznania specyfiki danego stanowiska pracy i zdobycia nowych kontaktów.
Egzamin zawodowy
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.