Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Cukiernik - W-M ZDZ - Warmińsko - Mazurski Zakład Doskonalenia Zawodowego w Olsztynie
Przejdź do treści

nauka bez opłat

Szkolimy zawodowo

Branżowa Szkoła I Stopnia w Olsztynie

sala lekcyjna
sala lekcyjna
sala komputerowa
sala lekcyjna

Cukiernik

  • System:Stacjonarny
  • Wiek:Do 18 lat
  • Czas:3 lata

Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych. Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.

Kwalifikacja zawodowa

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Realizowane przedmioty

Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy przemysłu spożywczego; obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych; magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych; sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych; dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych; język obcy zawodowy; bezpieczeństwo i higiena pracy.

Kariera

Absolwent kierunku może być zatrudniony w cukierniach, kawiarniach, hotelach, pensjonatach, obiektach sanatoryjnych i wczasowych, ośrodkach wypoczynkowych. Może podjąć pracę w zakładach przemysłu cukierniczego. Jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży cukierniczej.

Podnoszenie kwalifikacji

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

Wymagane dokumenty

  • świadectwo ukończenia 8-klasowej szkoły podstawowej
  • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki w danym zawodzie
  • podanie o przyjęcie do szkoły
  • 3 zdjęcia legitymacyjne

Do pobrania

Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły.

Praktyka zawodowa

Praktyki zawodowe w szkołach branżowych I stopnia odgrywają ważną rolę. Dzięki nim Uczeń może skonfrontować zdobytą wiedzę i umiejętności z oczekiwaniami stawianymi przez pracodawców w realnych warunkach pracy. Umożliwiają one również zdobycie pierwszego doświadczenia zawodowego.

Praktyczna nauka zawodu powinna odbywać się w przedsiębiorstwie, którego profil działalności związany jest z kierunkiem kształcenia danego ucznia w szkole. Pracodawca na czas nauki w szkole (3 lata) zawiera z uczniem/pracownikiem młodocianym umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. W pierwszej klasie szkoły branżowej I stopnia uczniowie w ciągu tygodnia odbywają dwa dni praktyki zawodowej, trzy dni uczęszczają do szkoły. W klasie drugiej i trzeciej realizują – trzy dni praktyki zawodowej, dwa dni w szkole. Dobowy wymiar godzin praktycznej nauki zawodu uczniów w wieku do 16 lat nie może przekraczać 6 godzin, a uczniów w wieku powyżej 16 lat – 8 godzin.

Wynagrodzenie za praktyki

  • I klasa – nie mniej niż 8% przeciętnego wynagrodzenia czyli 569,94 zł
  • II klasa – nie mniej ni z 9% czyli 641,18 zł
  • III klasa – nie mniej niż 10% czyli 712,43 zł

Należy jednak pamiętać, że kwoty wynagrodzeń pracowników młodocianych określone w oparciu o przeciętne wynagrodzenie to kwoty minimalne. Pracodawca może wypłacać uczniom wynagrodzenie wyższe.

Warunkiem uzyskania promocji do następnej klasy jest uzyskanie pozytywnej oceny z praktycznej nauki zawodu.

Branżowa Szkoła I Stopnia w Olsztynie to połączenie wiedzy ogólnej z dużą ilością praktyki zawodowej. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u najlepszych pracodawców, co daje możliwość poznania specyfiki danego stanowiska pracy i zdobycia nowych kontaktów.

Egzamin zawodowy

Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.

Egzamin zawodowy - CKE

Czytaj więcej

Newsletter

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i mają zastosowanie Polityka prywatności Google i Warunki świadczenia usług