nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w Olsztynie
Cukiernik
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:1 rok
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych. Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.
Kwalifikacja zawodowa
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent KKZ-u w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Kariera
Absolwent kierunku może być zatrudniony w cukierniach, kawiarniach, hotelach, pensjonatach, obiektach sanatoryjnych i wczasowych, ośrodkach wypoczynkowych. Może podjąć pracę w zakładach przemysłu cukierniczego. Jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży cukierniczej.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- podanie o przyjęcie na kwalifikacyjny kurs zawodowy
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki w zawodzie
Do pobrania
-
Podanie o przyjęcie na kurs
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły.
Egzamin zawodowy
Ukończenie KKZ-u umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych przeprowadzanego przez okręgową komisję egzaminacyjną w Łomży w naszej szkole. Osoba, która ukończy kwalifikacyjny kurs zawodowy i zda egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz posiada wykształcenie średnie, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w określonym zawodzie, tytuł zawodowy oraz prawo do wykonywania zawodu. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim ułatwiający potwierdzenie kwalifikacji we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.