Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła II Stopnia w Bartoszycach
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Atrakcyjność zawodu wynika z potrzeb rynku, na którym dynamicznie rozwijają się usługi gastronomiczne i cateringowe zapewniające potrzeby żywieniowe konsumentów. Zwiększająca się ilość lokali gastronomicznych powoduje wzrost zapotrzebowania na dobrze przygotowanych do zawodu pracowników, którzy muszą sprostać wzrastającej konkurencyjności ofert usług gastronomicznych. Zadania zawodowe z organizacji żywienia związane są z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem, wykonywaniem i rozliczaniem produkcji potraw i napojów. Układanie atrakcyjnego menu codziennego i okolicznościowego jest elementem strategii konkurencyjności w branży. Zadania zawodowe w organizacji usług gastronomicznych związane są z planowaniem, promowaniem, organizowaniem i rozliczaniem usług gastronomicznych i cateringowych oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Posługiwanie się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami ułatwia wykonywanie zadań związanych z organizacją żywienia i usług gastronomicznych, które mogą być realizowane w macierzystym zakładzie gastronomicznym lub w ramach oferty cateringowej. Absolwenci szkoły zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- ekspedycji potraw i napojów
- oceniania jakości żywności
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- wykonywania usług gastronomicznych
Kwalifikacja zawodowa
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Realizowane przedmioty
Przedmioty obowiązkowe: język polski, język angielski, matematyka, informatyka. Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym: bezpieczeństwo i higiena pracy, podstawy żywienia człowieka i dietetyka, język obcy zawodowy. Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym: planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, organizowanie usług gastronomicznych i cateringowych, pracownia usług i obsługi klienta, praktyka zawodowa 140 godzin.
Efekty kształcenia
Wymagane dokumenty
- świadectwo ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia lub Zasadniczej Szkoły Zawodowej
- zaświadczenie o zawodzie nauczanym w Branżowej Szkole I Stopnia lub Zasadniczej Szkole Zawodowej, którego zakres odpowiada pierwszej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie nauczanym w Branżowej Szkole II Stopnia
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do nauki w danym zawodzie
- dowód osobisty (do wglądu)
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 2 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły.
Egzamin zawodowy
Nauka kończy się egzaminem, potwierdzającym kwalifikację zawodową organizowanym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Łomży, odbywającym się w naszej szkole. Po pomyślnie zdanym egzaminie, absolwent otrzymuje świadectwo kwalifikacji w zawodzie oraz dyplom technika handlowca. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim ułatwiający potwierdzenie kwalifikacji we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Słuchacze, po zakończonej nauce, otrzymują także świadectwo ukończenia szkoły i zdają egzamin maturalny.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.