nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła I Stopnia w Nidzicy
Kucharz
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Absolwent szkoły jest przygotowany do oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów oraz wydawania dań.
Kwalifikacja zawodowa
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Realizowane przedmioty
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy żywienia i gastronomii, przyjmowanie i magazynowanie żywności, przygotowanie dań, wydawanie dań, język obcy zawodowy, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kariera
Absolwent kierunku może być zatrudniony w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, motelach, pensjonatach, obiektach sanatoryjnych i wczasowych, ośrodkach wypoczynkowych i innych placówkach związanych z gastronomią. Jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży gastronomicznej.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharza po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- oryginał świadectwa ukończenia 8-letniej szkoły podstawowej
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do nauki w danym zawodzie
- zaświadczenie Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej o wynikach egzaminu ósmoklasisty
- opinia lub orzeczenie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o niepełnosprawności lub dysfunkcji
- w przypadku kandydata poniżej 15 roku życia – pozytywna opinia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o możliwości kształcenia w zawodzie
- karta zdrowia ucznia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 2 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły wraz z wymaganymi dokumentami.
Praktyki zawodowe
Praktyczna nauka zawodu jest integralną częścią kształcenia w danym zawodzie. Jej celem jest nabycie wiadomości i umiejętności niezbędnych do złożenia egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz podjęcia pracy w wyuczonym zawodzie. Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w formie zajęć praktycznych u pracodawcy. Przygotowaniem szczegółowych treści programów praktycznej nauki zawodu dla poszczególnych zawodów zajmują się nauczyciele zakładowi instruktorzy praktycznej nauki zawodu we współpracy z kierownikiem szkolenia praktycznego w Szkole.
Rok nauki | Czas trwania praktyki |
Pierwszy | 2 dni w tygodniu |
Drugi | 3 dni w tygodniu |
Trzeci | 3 dni w tygodniu |
Wynagrodzenie za praktyki:
- Klasa I – 483,62 zł netto miesięczne
- Klasa II – 544.07 zł netto miesięczne
- Klasa III – 604,53 zł netto miesięczne
Egzamin zawodowy
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.