Przetwórca mięsa
Przetwórca mięsa wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji oraz związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych. W zawodzie przetwórca mięsa szczególnie ważna jest staranność, precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku i wrażliwość węchowa), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- rozbioru i wykrawania mięsa
- magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Szkoły
Branżowa Szkoła I Stopnia w Iławie
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata