Kucharz
Podstawowymi zadaniami kucharza są przechowywanie żywności, produkcja i ekspedycja potraw i napojów. Kucharz sporządza różne potrawy z surowców roślinnych i zwierzęcych, wyroby ciastkarskie i desery oraz napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych, wykonując przy tym takie czynności, jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, wykonywanie obróbki wstępnej surowców, wykonywanie, wykańczanie i ekspedycja różnych potraw. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o jakość sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Kucharz może sporządzać potrawy dietetyczne, regionalne oraz potrawy z kuchni różnych narodów. Zajmuje się przygotowywaniem pełnych posiłków codziennych oraz okolicznościowych.
Szkoły
Szkoła Branżowa I Stopnia w Olsztynie
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Branżowa Szkoła I Stopnia w Kętrzynie
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w Nidzicy
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:1 rok
Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w Olsztynie
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:1 rok
Branżowa Szkoła I Stopnia w Nidzicy
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Branżowa Szkoła I Stopnia w Iławie
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata