Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Technik usług kelnerskich - W-M ZDZ - Warmińsko - Mazurski Zakład Doskonalenia Zawodowego w Olsztynie
Przejdź do treści

Szkolimy zawodowo

Branżowa Szkoła II Stopnia w Braniewie

sala komputerowa
sala lekcyjna
sala lekcyjna

Technik usług kelnerskich

  • System:Zaoczny
  • Wiek:Od 18 lat
  • Czas:2 lata

Technik usług kelnerskich
Zawód: 513102

Technik usług kelnerskich- „arystokrata” wśród gastronomów. W ostatnich latach w Polsce nastąpił dynamiczny rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej, co przekłada się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich .

Kto powinien wybrać ten zawód?

Zawód technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
  • lubią pracę z ludźmi
  • cenią różnorodność i wyzwania
  • chcą awansować i rozwijać się
  • są ciekawe świata

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik usług kelnerskich?

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • promocji oraz sprzedaży usług
  • obsługi konsumenta
  • planowania i sporządzania karty menu
  • rezerwacji usług gastronomicznych
  • udzielania informacji gastronomicznej
  • rozliczania kosztów zamówienia
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • pozna zasady miksologii,
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie technik usług kelnerskich?

Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.

Technik usług kelnerskich pracuje jako:

  • kelner
  • szef obsługi kelnerskiej
  • barman
  • organizator usług cateringowych
  • koordynator ślubny
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych

Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje.

Newsletter

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i mają zastosowanie Polityka prywatności Google i Warunki świadczenia usług