Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła II Stopnia w Braniewie
Technik usług kelnerskich
- System:Zaoczny
- Wiek:Od 18 lat
- Czas:2 lata
Technik usług kelnerskich
Zawód: 513102
Technik usług kelnerskich- „arystokrata” wśród gastronomów. W ostatnich latach w Polsce nastąpił dynamiczny rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej, co przekłada się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich .
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
- lubią pracę z ludźmi
- cenią różnorodność i wyzwania
- chcą awansować i rozwijać się
- są ciekawe świata
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik usług kelnerskich?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- promocji oraz sprzedaży usług
- obsługi konsumenta
- planowania i sporządzania karty menu
- rezerwacji usług gastronomicznych
- udzielania informacji gastronomicznej
- rozliczania kosztów zamówienia
- przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- pozna zasady miksologii,
- stosowania technik nakrywania stołu
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie technik usług kelnerskich?
Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.
Technik usług kelnerskich pracuje jako:
- kelner
- szef obsługi kelnerskiej
- barman
- organizator usług cateringowych
- koordynator ślubny
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje.