nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła I Stopnia w Iławie
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego przygotowuje surowce do produkcji wyrobów spożywczych, prowadzi proces produkcji półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń przemysłowych, magazynuje i przygotowuje gotowe wyroby do wysyłki, przestrzega wymaganych prawem przepisów i systemów jakości podczas procesów przygotowawczych i produkcyjnych.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń
- obsługiwania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego
- magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego
Kwalifikacja zawodowa
- SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
Realizowane przedmioty
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy przemysłu spożywczego, magazynowanie i przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych, prowadzenie operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych, obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych, magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do dystrybucji, język obcy zawodowy, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kariera
Absolwenci tego zawodu znajdują zatrudnienie przede wszystkim w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego produkcji żywności. Mogą pracować w zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego, przetwórstwa warzyw i owoców, cukierniach, piekarniach lub mogą samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego albo dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- oryginał świadectwa ukończenia 8-letniej szkoły podstawowej
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki zawodu
- zaświadczenie Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej o wynikach egzaminu ósmoklasisty
- opinia lub orzeczenie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o niepełnosprawności lub dysfunkcji
- w przypadku kandydata poniżej 15 roku życia – pozytywna opinia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o możliwości kształcenia w zawodzie
- karta zdrowia ucznia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 2 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły wraz z wymaganymi dokumentami.
Praktyki zawodowe
Praktyczna nauka zawodu jest integralną częścią kształcenia w danym zawodzie. Jej celem jest nabycie wiadomości i umiejętności niezbędnych do złożenia egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz podjęcia pracy w wyuczonym zawodzie. Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w formie zajęć praktycznych u pracodawcy. Przygotowaniem szczegółowych treści programów praktycznej nauki zawodu dla poszczególnych zawodów zajmują się nauczyciele zakładowi instruktorzy praktycznej nauki zawodu we współpracy z kierownikiem szkolenia praktycznego w Szkole.
Rok nauki | Czas trwania praktyki |
Pierwszy | 2 dni w tygodniu |
Drugi | 3 dni w tygodniu |
Trzeci | 3 dni w tygodniu |
Wynagrodzenie za praktyki:
- Klasa I – 575,60 zł miesięczne
- Klasa II – 647,55 zł miesięczne
- Klasa III – 719,50 zł miesięczne
Egzaminy zawodowe
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.