nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła I Stopnia w Iławie
Przetwórca mięsa
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Przetwórca mięsa wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji oraz związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych. W zawodzie przetwórca mięsa szczególnie ważna jest staranność, precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku i wrażliwość węchowa), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- rozbioru i wykrawania mięsa
- magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Kwalifikacja zawodowa
- SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Realizowane przedmioty
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy przemysłu spożywczego, wykonywanie rozbioru i wykrawania mięsa, przygotowanie mięsa i tłuszczów surowych do magazynowania i dystrybucji, wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych, przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do magazynowania i dystrybucji, język obcy zawodowy, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kariera
Absolwenci tego zawodu znajdują zatrudnienie przede wszystkim w zakładach przemysłowych oraz rzemieślniczych, wytwarzających wyroby mięsne i tłuszczowe. Przetwórca mięsa może zajmować się także rozbiorem elementów półtusz zwierząt rzeźnych, produkcją wędlin i wyrobów garmażeryjnych oraz przygotowywaniem ich do dystrybucji w supermarketach w dziale mięsnym.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- oryginał świadectwa ukończenia 8-letniej szkoły podstawowej
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki zawodu
- zaświadczenie Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej o wynikach egzaminu ósmoklasisty
- opinia lub orzeczenie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o niepełnosprawności lub dysfunkcji
- w przypadku kandydata poniżej 15 roku życia – pozytywna opinia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o możliwości kształcenia w zawodzie
- karta zdrowia ucznia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 2 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły wraz z wymaganymi dokumentami.
Praktyki zawodowe
Praktyczna nauka zawodu jest integralną częścią kształcenia w danym zawodzie. Jej celem jest nabycie wiadomości i umiejętności niezbędnych do złożenia egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz podjęcia pracy w wyuczonym zawodzie. Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w formie zajęć praktycznych u pracodawcy. Przygotowaniem szczegółowych treści programów praktycznej nauki zawodu dla poszczególnych zawodów zajmują się nauczyciele zakładowi instruktorzy praktycznej nauki zawodu we współpracy z kierownikiem szkolenia praktycznego w Szkole.
Rok nauki | Czas trwania praktyki |
Pierwszy | 2 dni w tygodniu |
Drugi | 3 dni w tygodniu |
Trzeci | 3 dni w tygodniu |
Wynagrodzenie za praktyki:
- Klasa I – 575,60 zł miesięczne
- Klasa II – 647,55 zł miesięczne
- Klasa III – 719,50 zł miesięczne
Egzaminy zawodowe
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.