nauka bez opłat
Szkolimy zawodowo
Branżowa Szkoła I Stopnia w Iławie
Piekarz
- System:Stacjonarny
- Wiek:Do 18 lat
- Czas:3 lata
Piekarz wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym jego zadaniem jest: magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, przygotowanie surowców i sporządzanie półproduktów piekarskich, dzielenie ciasta i kształtowanie kęsów na wyroby piekarskie, przeprowadzanie rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa, ekspedycja gotowych wyrobów.
Kwalifikacja zawodowa
- SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Realizowane przedmioty
Przedmioty ogólnokształcące przewidziane dla szkół ponadpodstawowych oraz przedmioty zawodowe: podstawy przemysłu spożywczego, magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie, obrabianie kęsów ciasta, przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek, przygotowanie pieczywa do dystrybucji, język obcy zawodowy, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kariera
Miejscem pracy piekarza są wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych.
Podnoszenie kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Wymagane dokumenty
- oryginał świadectwa ukończenia 8-letniej szkoły podstawowej
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki zawodu
- zaświadczenie Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej o wynikach egzaminu ósmoklasisty
- opinia lub orzeczenie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o niepełnosprawności lub dysfunkcji
- w przypadku kandydata poniżej 15 roku życia – pozytywna opinia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o możliwości kształcenia w zawodzie
- karta zdrowia ucznia
- podanie o przyjęcie do szkoły
- 2 zdjęcia legitymacyjne
Do pobrania
Pobrany dokument wydrukuj i wypełnij, a następnie dostarcz do sekretariatu szkoły wraz z wymaganymi dokumentami.
Praktyki zawodowe
Praktyczna nauka zawodu jest integralną częścią kształcenia w danym zawodzie. Jej celem jest nabycie wiadomości i umiejętności niezbędnych do złożenia egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz podjęcia pracy w wyuczonym zawodzie. Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w formie zajęć praktycznych u pracodawcy. Przygotowaniem szczegółowych treści programów praktycznej nauki zawodu dla poszczególnych zawodów zajmują się nauczyciele zakładowi instruktorzy praktycznej nauki zawodu we współpracy z kierownikiem szkolenia praktycznego w Szkole.
Rok nauki | Czas trwania praktyki |
Pierwszy | 2 dni |
Drugi | 3 dni |
Trzeci | 3 dni |
Wynagrodzenie za praktyki:
- Klasa I – 575,60 zł miesięczne
- Klasa II – 647,55 zł miesięczne
- Klasa III – 719,50 zł miesięczne
Egzaminy zawodowe
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł Różnych. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych.
Egzamin zawodowy - CKE
Czytaj więcejNewsletter
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych kursach.